Saturday, October 19, 2013

Experimentul Râmnicu Vâlcea (I)


urnalistul occidental care vine pentru prima dată la Râmnicu Vâlcea are motive suficiente să fie mirat. El ştie din presa internaţională că se află în oraşul hackerilor, ştie şi porecla acestui oraş situat la poalele Dealului Capela, Hackerville, a citit sau a văzut la televiziunile din ţara sa cum au intervenit la Râmnicu Vâlcea forţele speciale ale Poliţiei Române, Interpol, FBI. S-a mirat şi mai tare când i s-a povestit că şefii acestor trupe de intervenţie au primit în plic, la destinaţie, adresele unde trebuia să intervină, ca şi când secretul operaţiunii ar fi putut fi devoalat de cineva din interior, aflat în complicitate cu trupele nesfârşite de hoţi din acest oraş.
Jurnalistul merge prin oraş şi observă oamenii de pe stradă. Oraşul e plin de oameni, care se învârt de colo-colo, pe o rază de o milă. Prea mulţi oameni, înseamnă că nimeni nu prea munceşte pe-aici. E invitat să meargă la Mall, care este situat în centrul oraşului, o clădire îndrăzneaţă, modernă. În parcare însă, grupuri de cetăţeni, vorbind sacadat, îi atrag atenţia. Ce sunt ei, întreabă ghidul. Sunt rromi, i se răspunde. Ce fac ei aici, mai îndrăzneşte, de ce se ceartă? Ei, nu se ceartă, îi răspunde Daniela, care este profesoară de engleză la un liceu local, aşa sunt ei, vorbesc mai răstit. O maşină scrâşneşte roţile. E un Mercedes negru, clasa S, cu patru adolescenţi înăuntru. Ei opresc în faţa a trei maşini parcate corect, între marcaje, se dau jos şi pleacă, lovindu-se unii pe alţii în spate, ba chiar şi cu piciorul.
Jurnalistul se miră, o mai întreabă pe Daniela, înainte să intre pe uşa turnantă de la intrarea în Mall, dacă acest lucru este normal. Daniela spune: da, noi ne-am obişnuit, e normal, dacă îi laşi în pace nu-ţi fac niciun rău.Haideţi să vedeţi Mall-ul, e interesant, mai spune Daniela, hotărâtă să-i arate vizitatorului străin doar poveştile frumoase ale localnicilor. Merg la etajul I şi comandă cafele. Jurnalistul nu fumează, Daniela, da. Ea îşi aprinde o ţigară slim, lungă, cu multă graţie. Pe faţa jurnalistului se citeşte mirarea. Se fumează în acest spaţiu deschis, eşti sigură că ai voie să fumezi aici? Da, răspunde Daniela, am voie, continuând să tragă cu sete din ţigară. Toate fetele fumează la voi?
Nu toate, dar destule, răspunde Daniela. După ce beau cafeaua, merg sa vadă Mall-ul. Jurnalistul vede multe spaţii goale, acoperite de pânze cu imagini din oraş. Le recunoaşte din plimbările anterioare. Întreabă încă o dată de ce e Mall-ul plin de oameni, care par doar să admire, pentru că el nu prea vede oameni cumpărând. E ora două după-amiază, iar oamenii ar trebui să fie la lucru. La mine acasă, spune, la ora asta în Mall sunt doar pensionarii, poate şi câteva grupuri de copii, aduşi cu şcoala.
De ce sunt atât de multe magazine de închiriat la voi, întreabă John. Criza ? Am văzut şi în downtown şi în cartierul scammerilor, cum îi zice... Ostroveni, răspunde Daniela... Am văzut spaţii goale, de ce? Habar n-am, tot ce ştiu este că mulţi oameni şi-au mutat firmele din acest oraş, nu ştiu, eu nu am firmă, mai spune Daniela, grăbită să-şi ia la revedere, pentru că se întâlneşte cu prietenul ei la un suc.
John, instalat confortabil în camera lui de la Hotel Maria, surâde. Îşi aminteşte gluma sinistră făcută de în
soţitoarea sa, care îi tot spunea că va sta într-un hotel celebru, Hotel Flagrant, în locul unde procurorii l-au reţinut pe unul dintre liderii comunităţii vâlcene, fostul viceprimar, care, între timp, a şi ieşit din puşcărie.
Ce fel de oraş o fi ăsta? Cum or trăi oamenii aici, cum îşi plătesc ei facturile? Cine, de fapt, conduce acest oraş, care pare drăguţel, curăţel, liniştit? Cum a fost posibil ca aici să se întâmple atâtea grozăvii?
John adoarme liniştit. Masa de seară a fost mai mult decât suficientă, baia fierbinte, însoţitoarea inteligentă, cel puţin.Mi-a plăcut zâmbetul ei. O fi şi ea pregătită special pentru întâlnirea cu mine, trebuie să fiu mai atent, doar am fost avertizat că în acest oraş se întâmplă lucruri ciudate. Da, straniu oraş, fascinant oraş, dar e ceva care nu se leagă. 

No comments:

Post a Comment