Wednesday, October 23, 2013

Experimentul Râmnicu Vâlcea (V)

Mortgage, Mr. Vicepresident, este rata lunară pe care trebuie s-o plătesc timp de 20 de ani pentru casa mea, casa familiei mele. Dumneavoastră nu plătiţi rate la casă?
Ce rate, dom’ne, ce rate să plătesc io? După o viaţă de muncă la stat, am şi eu dreptul la casa mea, cu două etaje, cu piscine, una înăuntru şi una afară, amândouă încălzite, cu saună la fiecare nivel... Mă rog, cu tot dichisul! Am şi teren de tenis, grădină botanică de 10.000 de metri pătraţi, grădină de legume, pomi fructiferi...
Şi v-aţi permis toate lucrurile astea din salariu? Că înţeleg că aţi fost toată viaţa on a budget…
Da, am fost bugetar. Toată viaţa şi mă mândresc cu asta. La noi, statul are grijă de bugetari! Nu e ca la voi, care vă lăudaţi că aţi făcut primul million de dolari furând. La noi, în ’89, s-a decis cine merită să se îmbogăţească şi cine nu.
Mulţi au luat plasă şi s-au apucat să-şi facă firme fără să ştie că, de fapt, Puterea a rămas tot la noi, la bugetari! Ăia din Finanţe, de pildă, care au cele mai mici salarii, au ţinut contabilităţile firmelor pe care le controlau. Au dat şi ei amenzi mai mici, au mai scutit nişte firme de TVA, au rambursat TVA atunci când era cazul, au mai şters şi ei din registre nişte firme care aveau nişte zeci de miliarde datorii la bugete… Mă rog, s-au descurcat oamenii, cum era şi normal. Toţi ăştia şi mulţi alţii care au lucrat în firmele de stat au transferat în conturile lor averea statului, pentru că averea asta era a nimănui. Nu are rost să-ţi mai spun de poliţişti.de procurori, de activul de partid şi de stat.
Noi am avut grijă şi de nevestele lor, acum ne pregătim de saltul înainte, ne vom ocupa de copiii acestora....Ceauşescu, idiotu’ ăla, voia ca toată averea statului să fie numai a lui şi a familiei lui, uitând de fapt cine era Partidu’. Că noi eram Partidu’! Şi că averea asta nu era a tuturor cetăţenilor, ci era a noastră, a activiştilor de Partid şi de stat! Că noi am muncit să facem şi blocurile, şi fabricile, şi uzinele, şi tot ce mişcă în ţara asta!
With all due respect, Sir, cred că am înţeles acum ce fel de experiment diabolic aţi făcut dumneavoastră in this County… Nu v-aţi gândit nicio clipă că poate nu dumneavoastră, bugetarii, activiştii, oamenii Partidului, cum ziceţi, eraţi cei mai puţin merituoşi şi că ar fi trebuit să lăsaţi lucrurile să decurgă natural? Să existe un acces liber la resurse, un drept la muncă şi la fericire pentru toţi, aşa cum e în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului?
Ce drept la muncă, bă frate? Ce declaraţie? Despre ce declaraţie vorbeşte ăsta, domnişoară? Ăsta nu înţelege că noi, activiştii de Partid şi de stat, noi, securiştii, noi, bugetarii, l-am dat jos pe Ceauşescu? Despre ce cetăţeni vorbeşte el? Cum îi cheamă p-ăştia, pe cetăţeni? Ce, ei l-au judecat şi executat pe Ceauşescu sau noi? Statul socialist era foarte bogat, şi noi suntem ăia care am făcut statul socialist. Avem tot dreptul să-mpărţim averea statului între noi. E dreptul învingătorului! Cine câştigă bătălia, ia şi pământurile învinşilor, şi vitele şi regulează şi muierile învinşilor! Dacă învinşii au copii, ei devin A-U-TO-MAT slugile învingătorilor! Veniţi voi aici, la noi, cu chestii d-ăstea cu clasa medie, cu egalitate, cu drepturile omului... Noi am dat drepturi cui merita, cui avea dosar bun, cui ştia să stea cu capu’ plecat, cui ştia să ne pupe mâna! Noi am făcut clasa medie a bugetarilor şi asta mi se pare foarte corect, pentru că bugetarii îi ţin în spate pe trântorii cu firme şi pe copiii lor! A zis-o chiar Guvernatorul: în ţara asta, niciun întreprinzător nu se poate descurca dacă nu face evaziune. Deci cine-i ţine în spate p-ăştia? Nu noi, bugetarii, ca să se dea ei mari că sunt patroni? Nu le-a plăcut ordinea şi disciplina de la noi, au crezut că umblă câinii cu covrigi în coadă prin alte părţi!
Da, chiar voiam să vă întreb despre acest lucru! Daniela mi-a spus că sunt peste 50.000 de locuitori din Vâlcea County care trăiesc în altă parte, care au plecat. V-aţi gândit că aţi pierdut mână calificată de lucru importantă, oameni valoroşi chiar, impozite de luat de la ei? Care e secretul care vă permite să fiţi atât de… risipitori? De ce aţi acceptat să se închidă fabricile and the Combinat?
Dă... Combinat, mă, Ge-oane, să nu mă-ntrebi! Aici a fost altceva... E secret de stat! Ştii, că noi făceam aicea gaz de luptă, fosgen, şi multe altele de care tu nu ai voie să ştii. Cum am zis, e secret de stat. Noi ne-am făcut că închidem Combinatul, ca să nu vină imperialiştii poloneji peste noi. I-am lăsat să intre, le-am luat banii, dar stăpâni am rămas tot noi şi facem ce vrea benzenu’ nostru aicea! Ei n-au decât să joace polka şi să toace mărunt din buze. Noi conducem judeţu’ ăsta. Şi dacă vrem să se aleagă praful, se alege praful! Noi ştim mai bine ce tre’ să facem pentru ca poporul ăsta să reziste. Zic unii că s-ar fi cheltuit bani, sute de milioane de euro. Cretinii ăştia habar n-au cu ce bani ajunge un partid la putere! Ce bani negri au trebuit daţi ca să intrăm în NATO şi în UE. Păi, banii ăştia negri nu trebuiau luaţi de undeva? Nu tot statul a plătit pentru tot? Nu tot noi a trebuit să ne ocupăm de toate lucrurile ăstea? Păi ce crezi tu, mă, Geoane, că merge ca la voi? Bă, voi nu aveţi habar de economie...
Mr. Vicepresident, mai am o ultimă întrebare. Dumneavoastră, în Vâlcea, pe ce puneţi accent, pe proprietate sau pe oameni? La noi, ideea de proprietate e sfântă. De aceea, nici nu am abolit pedeapsa cu moartea. Cineva care fură poate face sute de ani de puşcărie. Dumneavoastră văd că preţuiţi oamenii şi că trataţi într-un mod “special” ideea de proprietate. Să înţeleg că proprietatea, în ţara asta, e numai pentru unii, nu pentru toţi cetăţenii?
Domnişoară, ia-l p-ăsta de pe capu’ meu, că nu-nţelege nimic! Nu ştie economie şi voorbbeeşte aşa, ca prostu'...Da, cred că e idiot! Da’ să nu-i traduci asta, că apoi o să ai probleme la şcoală.
La ce şcoală ziceai că eşti profesoară?

No comments:

Post a Comment